Pilih bahasa yang di inginkan:- BAHASA MELAYU

Saturday, October 3, 2020

UNDANG UNDANG LIMA PASAL RIAU

UNDANG UNDANG LIMA PASAL RIAU yang di pos kan ini adalah bahagian Dari Undang Undang Tubuh atau Perlembagaan Kerajaan Riau Lingga yang ditulis oleh Raja Ali Haji, Penasihat Kerajaan pada tahun Hijrah 1221 bersama tahun Masihi 1806.

Selain menulis UNDANG UNDANG LIMA PASAL RIAU yang merupakan sebahagian Dari Undang Undang Tubuh atau Perlembagaan Kerajaan Riau Lingga yang ditulis tahun Hijrah 1221 bersama tahun Masihi 1806 dan juga lain lain kitab, Raja Ali Haji juga telah menyambung tulisan kitab Tuhfat Al-Nafis (Hadiah yang istemewa) iaitu mengenai Sejarah Kerajaan Riau Lingga yang dimulakan oleh ayahanda nya, Raja Haji Ahmad Ibni Yang DiPertuan Muda Raja Haji. Kitab Tuhfat Al-Nafis yang asalnya ditulis didalam tulisan Jawi itu kemudian nya di cetak dalam tulisan Rumi setelah penerbit buku ini iaitu Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia dan editor buku ini iaitu Virginia Matherson membuat projek perubahan tulisan daripada Jawi ke Rumi pada sekitar tahun 1980an kerana permintaan buku buku tulisan Rumi telah menjadi keutamaan.

1 comment:

  1. Making Money - Work/Tennis: The Ultimate Guide
    The way you would expect from betting งานออนไลน์ on the tennis jancasino.com matches of tennis is to dental implants bet on the filmfileeurope.com player you like most. But worrione.com you also need a different

    ReplyDelete